NUCLEAR NEIGHBOUR (2016)


Hanna lever ett fridfullt liv med sin man och tre barn på landsbygden i norra Finland. Men, deras liv förändras dramatiskt när ett kraftbolag vill bygga ett Kärnkraftverk på deras ”bakgård”. Anläggningen ska byggas i den sista kärnvapenfria delen av Europa och beslutet fattas endast sju månader efter olyckan i Fukushima. Hanna vägrar att acceptera detta och bestämmer sig för att göra allt hon kan för att stoppa kraftverket från att byggas. Bakom projektet står E­ON, ett av världens största kraftbolag som backas upp av finska industrin med ett starkt politiskt stöd. Det visar sig att Hanna och hennes familj befinner sig mitt i ett mycket storslaget spel där framtiden för hela kärnkraftsindustrin står på spel. Det är en osäker framtid, men ca ett år efter planerna på att bygga ett kraftverk i Pyhäjoki, 15mil från Skellefteå så drar sig E­ON ur och flertalet aktieägare sviker projektet. Det verkar som Hanna har en stor chans att lyckas i sin uppgift att stoppa detta. Sedan bestämmer sig Rysk statliga bolaget Rosatom att ge sig in i bilden.

Genre: Dokumentär
Längd: 72 min.
Manus/Regi: Fredrik Oskarsson
Utvecklad efter en idé av Ragnar Granstrand
Producent: Fredrik Oskarsson, co-producer John-Arvid Berger
Produktion: Bautafilm
Samproduktion med JAB-Film
Produktionsstöd: SVT, Nordnorskt Filmcenter, Filmpool Nord, Film i Västerbotten.

JAG VILL NÅ DIG (2015)


Elin 11år, och hennes syster Jennie 8 år, åker buss mellan två städer och två föräldrar.
Ett skilsmässodrama ur barnets perspektiv.

Genre: drama
Längd: 15 min.
Regi: Victor Lindgren
Manus: Jana Bringlöv Ekspong, Victor Lindgren
Producent: Therese Högberg
Produktion: Bautafilm
Vann ”Efter Bergman-priset 2013”.
Samproduktion med Film i Västerbotten och Filmpool Nord.
Produktionsstöd: Svenska Filminstitutet, Film i Västerbotten, Efter Bergman
Följ Jag vill nå dig på facebook

SMÅ SMÅ BITAR (2015)

I Små små bitar följer vi Fia och några av hennes klasskompisar i det lilla samhället. Genom vardagen, svårigheter, lycka, fest och kärlek. Filmen är ett samarbetsprojekt med BRIS Nord och deras ungdomsreferensgrupp.

Genre: Drama
Längd: est 20 min
Manus: Victor Lindgren (i samarbete med Bris ungdomsreferensgrupp)
Regi: Victor Lindgren
Produktion: Bautafilm AB, Therese Högberg
Produktionsstöd: BRIS Barnens rätt i samhället
Filmen är en fristående kortfilm, men också en pilotfilm för vad vi hoppas kan bli en ungdomsserie.
Se presentation av serieformat

HORUNGEN (2016)

En handmålad animerad dokumentärfilm om min farmors uppväxt som ”horunge” i ett grymt och odemokratiskt Sverige för hundra år sedan. Hennes berättelser om utackordering, fattighus, förvisning och kvinnokamp har gjort mig till den jag är. Filmen består av dokumentärt material och mina teckningar. Farmor ägnade sitt liv åt att förändra världen, men trots det kunde hennes berättelse ha utspelats sig igår.


Genre: Dokumentär

Längd: est. 45 min.
Regi: Knutte Wester
Producent: Therese Högberg, Knutte Wester
Produktion: Bautafilm/Knutte Wester Produktion
Finansiering utveckling: SVT, Svenska Filminstitutet.
Samproduktion med Film i Västerbotten och SVT.
Produktionsstöd: Svenska Filminstitutet, Konstnärsnämnden, Film i Västerbotten, SVT.

FAR FROM ZION

Filmen handlar om Bob Marleys tid i Sverige där han bodde 9 månader på en madrass i en källare i Bromma, Stockholm 1971. Påbörjades som en dokumentärfilm av Fredrik och Oskar redan 2004 men har sedan början på 2014 utvecklats tillsammans illustratören och animatören Simon Lundgren.

Genre: Animerad dokumentär
Längd: est 20 min
Regi: Fredrik Oskarsson, Simon Lundgren
Produktion: Bautafilm AB
Finansiering utveckling: Saknar utvecklingsmedel än så länge. Projektet blev bland hård konkurrens antaget till AniDox:Lab tidigare i år, en workshop specifikt anpassat för animerad dokumentärfilm.
Uttagen till pitch DOK-Leipzig. The committee’s comments: ”It’s a creative, unique and fun project.”

EDITH & ALJOSJA (2015)


Edith och Aljosja bor på motsatta sidor av en flod, lever separata liv och betraktar varandra. Aljosja uttrycker ett intresse för Edith, men hon ignorerar honom, tydligen. En enkel historia med magisk-realistiska element som kan betraktas som en allegori över livet och kärleken som trotsar de kulturella skillnaderna.


Genre: drama
Längd: 8 min.
Manus/Regi: Ann Holmgren
Producent: Odd Levi Paulsen, Oskar Östergren
Produktion: Julev Film, Bautafilm
Samproduktion med Julev Film och Filmpool Nord.
Produktionsstöd: Internationellt Samiskt Filminstitut, Svenska Filminstitutet, Norska Filminstitutet, Nordnorskt Filmcenter, Filmpool Nord, Film i Västerbotten och Sametinget Norge.

NIKITA FOREVER

Vi vill göra en film som handlar om att vakna ur sin kroppskostym, och bit för bit inse att bara för att du fått en angiven identitet vid födelseögonblicket, så behöver det inte vara så. Att kroppen inte är ett fängelse, utan ett palats av möjligheter.
Våren 2014 påbörjade Tarmo Rissanen sin könsidentitetsutredning. Det var ett val som egentligen inte var något val alls. Det handlade helt enkelt om att antingen dö eller fortsätta leva. Vi följa Tarmo genom resan mot sitt riktiga jag, det riktiga hjärtat, Nikita. Filmen kommer innehålla dramatiserade drömlika sekvenser, illustrationer av ett kaotiskt landskap som representerar den inre striden och de yttre fördomar, tankespöken, konventioner som inkräktar. Genom detta fiktionslandskap springer Nikki, en yngre version av Nikita, i en hemmasnickrad samurajkostym, tar sig genom det kaotiska landskapet, på jakt efter delar, attribut, för att kunna gå på en slutgiltig catwalk. Dramatiserade scener kommer varvas och med glimtar av dokumentärt foto, konkreta bitar ur utredningen. Niktia Forever är en raod trip genom samtiden, Sverige, framtiden, barndomen, föreställningar, fördomar, normer och ett personporträtt av författaren Nikita.

Genre: Dramadokumentär, experimentellt drama
Längd: est 45 min
Manus: Nikita (fd. Tarmo) Rissanen
Regi: Victor Lindgren
Produktion: Bautafilm, Therese Högberg
Finansiering utveckling: Moving Sweden

DET HÄR ÄR INGEN JÄVLA KÄRLEKSHISTORIA

Det här är ingen jävla kärlekshistoria är berättelsen om Mark som träffar Leo, och den intensiva kärleksrelation de inleder på behandlingshemmet. Den intima, råa och vackra, enligt vårdarna destruktiva relationen på hemmet ställs i kontrast mot förortsfasader och kärnfamiljer mot vilka Mark har blivit ett främmande objekt. Han varken kan eller orkar smälta in under permissionerna. Efter att Leo tagit en överdos får relationen ett abrupt slut och i frånvaron av Leo börjar Marks mörker att krypa tillbaka. Samma kväll rymmer Mark och i gränslandet mellan verklighet och dröm återförenas de, håller varandra i handen och kläcks, ur sina hudar, till drakar. De är inte längre ensamma, de är drakar som byggt en mur mot omvärlden. Det är sant, kärlek är den drog som fyller mörkret med ljus, och allt annat är substitut. Men det här är ingen jävla kärlekshistoria. Det är på riktigt.

Genre: Drama
Längd: est 100 min
Manus: Nikita (fd. Tarmo) Rissanen/Victor Lindgren
Regi: Victor Lindgren
Produktion: Bautafilm AB, Therese Högberg
Finansiering: söker utvecklingsmedel
Se projektpresentation och moodfilm