Work In Progress på MOVE

Work In Progress på MOVE

scrolla ner

Vi har en programpunkt på den nya film/branch/rörlig bild-festivalen MOVE i Umeå där vi kör ett matigt Work In Progress på vår kommande dokumentär The Great Work. Tillsammans med Niklas ”Nifflas” Nygren berättar vi om spel+dokumentär, vi visar råklippta scener ur filmen samt sekvenser ur spelet som finns uppsatt på Folkets hus under festivalens sista dagar. Vi hoppas på en frågvis publik! Välkomna till PB-salen lördan den 15:e oktober kl. 15.00.
Oh, sa vi att det är gratis, först till kvarn gäller visst…

Fler nyheter

Elin Berges djupt personliga dokumentär om författaren Stina Stoor har premiär på Tempo Dokumentärfestival 10/3. Den tävlar om det prestigefulla priset ”Tempo Documentary Award”
Filmen är producerad av Bautafilm AB

Nu kan ni se dokumentärfilmen Mellanrum på SVT Play som Bautafilm har Producerat:

https://www.svtplay.se/video/34913807/mellanrum

Johans mamma Inga Britt insjuknar i alzheimer samtidigt som han själv blir förälder. Sorgen och hela deras komplicerade relation väcks till liv samtidigt. Johan bestämmer sig för att ta tag i relationen till sin mamma, innan det är för sent. På nära håll får vi följa Johan och hans mamma i deras gemensamma kamp med sjukdomen.

EPA tog i helgen hem Tromsøpalmen på Tromsø international film festival.

Vi är otroligt glada över det. Dokumentären är en samproduktion mellan Bautafilm, Lampray AB, Filmpool Nord, och SVT med stöd av Film i Västerbotten. Producent är Linus Andersson.

I helgen drar vi till Vilhelmina på premiären av EPA. Fredrik Oskarsson på bautafilm samt Jakob Arevärn är regissörer till denna pärla. Musikfestivalen ”Midnight Light Festival” anlitar sju tjejer för att skjutsa festivalens artister i sina epa-traktorer. Under två ljumma sommarnätter får vi en inblick i dessa unga tjejers liv, tankar, kultur och drömmar i Norrlands inland. Filmen visas på SVT 2 Onsdag 22:a kl 20.00, även i SVT2 23/7 samt SVT Play från och med söndag 19:e.

Filmen ”Till drömmarnas land” av Victor Lindgren har tagit sig igenom ett nålsöga och är nu utvald till Tokyo International Film Festival

Filmen är uttagen till sektionen Youth och Victor Lindgren (regi och manus) och (producent) Therese Högberg kommer att finnas på plats i Tokyo under visningarna.

–      Det känns sjukt att mitt lilla Holmsund ska visas i Tokyo. Jag är så tacksam och stolt över att vi lyckades göra den här filmen på en bråkdel av en normal långfilmsbudget. Att den nu ska visas på en av Asiens mest prestigefyllda filmfestivaler känns overkligt, säger Victor Lindgren.

Filmfestivalen i Tokyo är av en dignitet i Asien som kan jämföras med de europeiska motsvarigheterna i Berlin, Cannes och Venedig. Senast en svensk film togs ut till Tokyo Film Festival var 2016 med Amanda Kernells Sameblod. Tidigare har bland andra Roy Anderssons En duva satt på en gren och funderade på tillvaron (2014) och Ruben Östlunds Play (2011) visats i Tokyo.

Till drömmarnas land”, inspelad i Holmsund, är Victor Lindgrens långfilmsdebut som regissör. Filmen är en samtidsskildring om vänskapen mellan tonårstjejerna Elin och Sabina. Elin är född och uppvuxen i Sverige, Sabina har rest från Rumänien till Holmsund i jakt på ett bättre liv. I huvudrollerna ser vi Andreea Petre och Elin Marklund. Filmen distribueras av Folkets Bio, hade svensk biopremiär i mars och finns nu att strömma. Den belönades tidigare i år med Angelo-priset (Svenska kyrkans filmpris) vid Göteborgs filmfestival, samt Best European First film vid Zlin Youth Film Festival som är världens äldsta och största festival för barn- och ungdomsfilm.

”Till drömmarnas land” är producerad av Bautafilm i samarbete med SVT och med stöd av Film i Västerbotten och Svenska Filminstitutet konsulent Helen Ahlsson

Tokyo International Film Festival äger rum mellan 28 oktober och 5 november. Läs mer om festivalen här

Pressbilder och klipp finns här

Se och streama filmen här

För pressfrågor kontakta publicist:

Peter Hammarbäck +46-70-999 12 17 peter.hammarback@kultpr.se

I fredags kväll var det prisutdelning på Zlin filmfestvial i Tjeckien där Victor Lindgrens ”Till drömmarnas land” prisades som Best European First Film!

Juryns motivering lyder: that this film “devotes itself in a sensitive way to the coexistence of different cultures in contemporary Sweden, in a way that concerns the whole of Europe. Without using stereotypes, pathos or reprimands, this story tells about understanding, friendship and the need for a family.”

 Zlin filmfestival är den äldsta och största filmfestivalen i världen för barn- och ungdomasfilm. Varje år presenterar festivalen ca 300 filmer från mer än 50 länder. 2019 besökte 42 000 personer festivalen.

Läs mer i pressutskick från festivalen här

Zlin Award for THE UNPROMISED LAND 


Vår animerade serie i utveckling, ”Mellan Saajve och himlen”, har blivit antagen till det internationella pitch-forumet Financing forum for kids content. Av 27 utvalda projekt är endast tre från Sverige.

Saajven jïh elmien gaske, som serien heter på samiska, är animerade sago-äventyr med syskonen Aanta och Bräjhta. Historierna utspelar sig i den sydsamiska naturen där skogen möter fjället. Här kan djuren och fåglarna prata och det finns mytiska figurer som Staaloe och Saajvo-folk.

Projektet är utvecklat av oss på Bautafilm genom Oskar Njajta Östergren, den visuella världen är skapad av Anders Östergren Njajta i samarbete med Endre Skandfer på produktionsbolaget Fabelfjord. Musiken görs av Anders Rimpi. Just nu producerar vi pilotfilmen ”Goeksegh / Norrskenet”, så håll ögonen öppna efter fler nyheter.

Vid frågor, kontakta Patricia Fjellgren: 073 84 56 877, patricia@bautafilm.se

Under Göteborg Filmfestival premiärvisar vi Victor Lindgrens Till drömmarnas land. Varmt välkomna till första visningen 26 januari 20.45! Regissör Victor Lindgren samt huvudrollsinnehavarna Elin Marklund och Andreea Petre kommer vara där.

Mer info om samtliga visningar under festivalen och biljetter kan ni hitta här:
program.goteborgfilmfestival.se/events/the-unpromised-land

Filmen distribueras av Folkets bio och har svensk biopremiär 22 mars. Inför detta visade vi trailer och pratade om filmen i måndags på Svenska Filminstitutets presentation av vårens kommande biofilmer. Här kan ni lyssna och titta lite kort på vad som sagts om filmen efter detta:

P4 Kultur
Kulturnyheterna SVT

Den 17 oktober kl. 20.00 på SVT2 är det premiär för mini-doku-road trip-serien När Olle mötte Sarri. Bautafilm har producerat för SVT:s avdelning för minoritetsprogram, projektledare Anneli Mencin.

Skådespelaren Olle Sarri är uppväxt i Stockholm. Han har sedan länge varit nyfiken på sin samiska släkt och under flera års tid har även hans kompis Jovan Radomir pushat honom att ta reda på mer. Nu har de äntligen bestämt sig för att åka norrut på en roadtrip genom Sápmi. En känslosam resa över tre halvtimmeslånga avsnitt fyllda med humor och spännande möten i jakten på Olles släkthistoria.

Mer information om programmet hittar ni här: https://www.svt.se/nar-olle-motte-sarri/

Många nyheter har hunnit passera sedan senaste nyhets-uppdateringen. Sameblod vann tre Guldbaggar och Publikens pris. Hobbyhorse revolution vann Finska motsvarigheten till Guldbaggen, Jussi-award, för bästa dokumentärfilm och den filmen har även USA-release på iTunes och Vudu den 24 april.

Vår norska samproduktion, dokumentärfilmen Tungskärarna, har sänts på SVT och kan ses på SVT-play ända fram till september.